Goosebumps
  • Kávézás
    • Saját pörkölésű kávé
    • Kávézó nyitás
    • Irodai kávézás
    • Növényi italok
  • Kávégépek
    • Kávégép bérlés
    • Eversys Légacy Kávégép
    • Eversys Cameo kávégép
    • Eversys Enigma kávégép
    • Modbar kávégép
    • Puqpress kávétömörítő
  • Budai kávézónk
  • Webshop
    • Kávék
    • Kávégépek – Eversys
    • Kávégépek – Modbar
    • Kávégépek – La Marzocco
    • Kávégépek – Sage
    • Kávé tömörítők
    • Kávéőrlők
    • Kiegészítők
    • Növényi italok
  • OKTATÁS
  • Rólunk
  • Kapcsolat
Keresés
00
  • Kávézás
    • Saját pörkölésű kávé
    • Kávézó nyitás
    • Irodai kávézás
    • Növényi italok
  • Kávégépek
    • Kávégép bérlés
    • Eversys Légacy Kávégép
    • Eversys Cameo kávégép
    • Eversys Enigma kávégép
    • Modbar kávégép
    • Puqpress kávétömörítő
  • Budai kávézónk
  • Webshop
    • Kávék
    • Kávégépek – Eversys
    • Kávégépek – Modbar
    • Kávégépek – La Marzocco
    • Kávégépek – Sage
    • Kávé tömörítők
    • Kávéőrlők
    • Kiegészítők
    • Növényi italok
  • OKTATÁS
  • Rólunk
  • Kapcsolat

Minden, amit tudni akartál a tejeskávékról (1.rész)

Goosebumps2023-02-27T02:19:06+02:00

Míg általában a kávé fajtájáról sok szó esik egy kávézóban, a tejről nem igazán beszélünk, pedig a vendégek imádják, sőt! A legtöbb eszpresszó alapú italt valamilyen tejes verzióban kérik, ezért egy baristának ebben a témában is maximálisan otthon kell mozognia.

A megfelelő tej kiválasztása nagy odafigyelést igényel, erről képzéseink során is sokat beszélünk. Kipróbálunk mindenféle típust, gőzölünk és habosítunk, és közben figyelünk, hogy melyik tej hogyan reagál.  A legfontosabb, hogy a használt alapanyag jó minőségű legyen, így lesz majd tökéletes a végeredmény.

Ízek, állagok

A tökéletes tejeskávé habja fényes, krémes állagú, látható buborékoktól mentes, édes ízű, ellenállhatatlanul finom. A kávéhoz hozzátesz és nem elvesz. A tej ízét, állagát azonban nagyon sok minden befolyásolhatja, kezdve a tehén által elfogyasztott takarmánytól a hőkezelési eljárásokon át a tej zsírtartalmáig.

Hőkezelés

A tej általában hőkezelés után kerül a dobozba, hogy a káros mikroorganizmusok elpusztuljanak. Bizonyos eljárások azonban mellékízt hagyhatnak maguk után, ami könnyen elronthatja a kávé aromáját. Ez alól kivétel az ESL technológia, ezért a kávéhoz az így kezelt tej a legjobb választás. 


Az ESL technológia lényege, hogy a tejet csak pár pillanatig tartják 100-135°C közötti hőmérsékleten, majd gyorsan lehűtik. Így hosszabb az eltarthatósági ideje és a fontos vitaminok is megmaradnak benne.

Zsírtartalom

Teltebb, finomabb íze miatt a legtöbb specialty kávézóban 3,6-3,8 %-os, magas zsírtartalmú tejet használnak, az ebből készült tejhab ugyanis édesebb, lágyabb, azonban tévhit, hogy a hab állaga a zsírtartalomtól függ.

Habosodás

A tej habosodása fehérjetartalmától függ. A legjobb habot 3,5-3,6 %-os fehérjetartalmú tehéntejből készíthetjük. Ronthatja a hab állagát, ha homogenizált tejet használunk, mert a homogenizálás során összetöredezik a tejzsír, az ebből készült hab pedig hamar szétesik, buborékosodik.

Laktózmentes és alternatív tejek
Zabtej, rizstej, szójatej, kókusztej, mandulatej…

Szerencsére már azoknak sem kell lemondaniuk a kedvenc tejeskávéjukról, akik nem fogyasztanak tehéntejet, hiszen egyre több helyen kérhetik laktózmentes vagy alternatív tejjel a különböző kávévariációkat. Ezek azonban gyakran más ízt adnak a kávénak. Közülük 3 gramm körüli fehérjetartalma miatt a szójatejből lehet a legjobb tejhabot készíteni.

TIPP! Otthon is kipróbálhatod

Sötét pörkölésű kávéhoz használj minél magasabb zsírtartalmú tejet, melynek tejcukor tartalma jól harmonizál a kávé ízjegyeivel, tompítja annak savasságát, keserűségét, világos pörkölésű kávék esetén pedig alacsony zsírtartalmú tej ajánlott.

Keresés

Legutóbbi bejegyzések

Minden, amit tudni akartál a tejeskávékról (1.rész)
Macchiato, flat white, cortado – Tudod, mi a különbség?
Andrássy Kúria & SPA – 5 csillagos körülmények között bizonyít az Eversys Cameo kávégép

RÓLUNK

A Goosebumps izgalmas kísérletezés, ahol mindannyian hisszük, hogy egy jól elkészített kávéban több van, mint amit elsőre gondolnánk.

Bővebben

DOKUMENTUMOK

  • Általános Szerződési Feltételek
  • Vásárlás menete
  • Fizetési lehetőségek
  • Kiszállítás és áruátvétel
  • Garancia, elállási jog
  • Adatvédelmi tájékoztató
  • Impresszum
  • Általános Szerződési Feltételek
  • Vásárlás menete
  • Fizetési lehetőségek
  • Kiszállítás és áruátvétel
  • Garancia, elállási jog
  • Adatvédelmi tájékoztató
  • Impresszum

KAPCSOLAT

1027 Budapest, Fekete Sas utca 3/b - Margit Palace

[email protected]

+36 70 607 6065