Macchiato, flat white, cortado – Tudod, mi a különbség?
Korábban megtudhattátok a “Minden, amit tudni akartál a tejeskávékról” első részéből, hogy mennyire nem mindegy, milyen tejet használunk a kávéhoz. Most bemutatunk 5 közkedvelt, különleges tejeskávé típust! Minden, amit tudni akartál a tejeskávékról (2.rész)
Ma Magyarországon az eszpresszó után a cappuccino és a caffé latte a legnépszerűbb kávés ital. Ahogy nyáron fagyiból, úgy kávéból is sokszor a már biztos, jól bevált kedvencünket rendeljük. Néha azonban érdemes kísérletezni, mert rengeteg olyan tejeskávé variáció van, amiben biztos nem fogunk csalódni!
Espresso macchiato
Neve olaszul jelölést jelent, vagyis a kávét éppen csak megjelöljük egy kis tejhabbal, ami kissé megédesíti az ízét. Épp annyival, hogy a crema* körben a csésze széle mentén még látszódjon. Mivel az olaszoknál egyáltalán nem használnak kávétejszínt, aki nem szeretné tisztán inni a kávéját, az ilyet rendel.
Latte Macchiato
Épp az előző fordítottja: a tejet jelöljük meg némi kávéval. Eredetileg gyerekek fogyasztották kávézó szüleiket utánozva. Egy nagyméretű, hosszú üvegpohárba tejhabot öntünk, melynek az aljára leülepedik a forró tej, erre óvatosan rácsorgatjuk az eszpresszót, ami befolyik a tejhab és a forró tej közé, egy háromrétegű italt eredményezve. Állaga inkább tejes, mint habos.
Cafe au Lait
Dupla eszpresszót és hasonló mennyiségű gőzölt tejet tartalmazó ital: garantáltan felébreszt reggel. Ízében a latte-val ellentétben a kávé dominál. Klasszikus francia reggeli tejeskávé, amit hagyományosan fülek nélküli kis tálkában szolgálnak fel, hogy a bagettet bele lehessen mártogatni.
Próbáld ki a Latte Art-ot!
Egy hozzáértő barista a barna színű crema és lágy fehér tejhab ügyes ötvözésével különleges, akár művészi mintákat képes a kávénkra varázsolni. A manapság egyre divatosabb technika titka a megfelelően lágy tejhabban rejlik. De milyen tejeskávéból készítik leggyakrabban?
Flat White
Valahol a cappuccino és a latte között helyezkedik el. Az eredetileg Új-Zélandról származó recept elkészítésekor az eszpresszót lágyan habosított tejjel öntjük fel. A tejhab textúrája miatt alkalmas különböző minták megformázására. Mivel a tejhab lágy, a teteje lapos lesz. A neve is innen ered, jelentése “fehér lapos”.
Caffé Cortado
Neve a spanyol cortar, azaz vágni szóból ered. Lényegében egy eszpresszó lágy, a flat white-hoz hasonlóan mintázható tejhabbal a tetején. Amerikában 1:2 a kávé-tej arány, az olaszoknál ez gyakorlatilag az espresso macchiato, az ausztráloknál pedig ezt hívják piccolo latte-nak.