Villa Bagatelle – Az első hely Magyarországon, ahol a vendégeket Eversys Engimaval készült kávéval varázsolják el
A Németvölgyi úton van egy hely, aminek már a parkolójában érzed, hogy egy különleges világba csöppentél. Kiszállsz az autóból és azonnal megérint a természet – fák, bokrok, virágok, pázsit – és körülölel a nyugalom, az elegancia, a stílus és a melegség. Bárhová is térsz be – a Brótpékségbe vagy a Bistroba – biztos lehetsz benne, hogy szeretettel, mosolyogva és különleges kulináris élményekkel fogadnak. Ez a hely a Villa Bagatelle, ahol a Brótpékségben már az Eversys Enigma szuperautomata kávégéppel készítik a mennyei finom kávékat a vendégek számára.
Kármán Györggyel, a Brótpékség és a Bagatelle Budapest MOM Park értékesítési vezetőjével beszélgettünk.
Elképesztően hangulatos a kerthelyiség. A vendégek gondolom, imádják.
Nagyon szeretik. Amikor jó idő van, akkor nagyon sokan kint fogyasztják el a szendvicseket, péksüteményeket és a kávét, üdítőt. Vannak olyan betérők is, akik csak élvezni akarják a természet érintését és pihennek, beszélgetnek a padokon vagy a fűben ülve.
Segítesz egy picit megérteni a céget? A weboldalon olvastam, hogy a Villa Bagetelle-el és Brótpékséggel indult minden. Később viszont nyitottatok a Mom Parkban egy Bagatellini-t – ami azóta már Bagatelle Mom Park – illetve 2020-tól már a Bagatelle Gardenhouse is lenyűgözi a különleges szállásra áhítozó vendégeket. Ez a teljes Bagatelle „birodalom”?
Igen. A Villa Bagatelle a földszinti Brótpékséggel és az emeleti Bistroval 2010-ben indult, az alapító házaspár Wirtz Ágnes és Albrecht valóra vált álmaként. Egy olyan családi vállalkozásra vágytak, amelybe beletehetik a szívüket, lelküket, életörömüket és tudásukat. Az ilyen szenvedélyre épült vállalkozások általában hamar sikeresek lesznek, mert a vásárlók megérzik a termékeken és az odafigyelésen keresztül, ha valami különlegesben van részük.
Így volt ez a Villa Bagatelle-lel is, gyorsan népszerű lett – később a Bagatelle Mom Park is – a vásárlóink köre azóta is folyamatosan nő és szerencsére nagyon nagy része visszatérő vendégünk.
A Bagatelle Gardenhouse pedig a legújabb tagja a családnak, ahol a vendéglátás szeretetét egy boutique home-hotel formájába ültettük át.
A pékségek reneszánszát éljük. Sorra nyitnak a hagyományos módon működő kézműves pékségek. Miben látod a Brótpékség sikerét és azt, hogy az egyre növekvő konkurencia sem csábítja el tőletek a vendégeket?
A kínálatunk és a működésünk visszatükrözi az elmúlt 12 év tapasztalatait és visszajelzéseit, a vendégeink pedig értékelik ezt az odafigyelést. Nagy hangsúlyt fektetünk a csapatunkra és a vendégeink kiszolgálására. A pandémia alatt mutatkozott meg leginkább ennek a hatása, mert bár próbálkoztunk házhozszállítással, a legnagyobb csúcspánik közepén is inkább bejöttek a vendégeink, mert annyira szeretnek hozzánk betérni. Nekünk pedig pontosan ez a célunk, egy kis szépséget csempészni a vendégeink mindennapjaiba.
A Villa Bagatelle, a Bagatelle Mom Park és a Brótpékség jóhíre messzire eljut. Hallottam olyanról, aki Balatonról Budapestre jövet kizárólag nálatok hajlandó reggelizni. A törzsvendégek milyen messzeségekből járnak hozzátok?
A hírünk valóban messze elér. Az emeleti Bistro teraszán napsütésben egy lazacos reggeli, vagy a kertben a körtefa alatt egy cappuccino-csokis csigatorony párosítás olyan ikonikus pillanatokká váltak, amiért gyakran visszatérnek, akár az ország távolabbi pontjairól is.
Azonban elsősorban a XII. és a szomszédos kerületekben élő embereknek vagyunk a napi találka pontja, illetve megállója, amikor nálunk indítva a napot megvásárolják a kenyeret, a reggeli szendvicsüket vagy egy péksüteményt és persze az elengedhetetlen kávét.
Apropó kávé! Mennyire fókusztermék a Bagatelle Budapest egységeiben a kávé? (A kérdés persze költői.)
Maximálisan, hiszen egy jó napindításnak vagy egy finom reggelinek is a lelke a kávé. Így ugyanakkora fókuszt kap nálunk, mint a saját kovászos kenyerünk, péksüteményeink vagy a reggeli fogásaink.
Hogyan került nálatok képbe az Eversys Enigma? Úgy tudom, karos gépekkel dolgoztatok régen.
Szeretnénk tovább fejlődni és meg akarunk felelni a folyamatosan növekvő vendégkörnek. Mivel tudjuk ezt megtenni? Azzal, hogy a vendégek megkapják a lehető legjobb minőséget, a legoptimálisabb idő alatt. Emellett csökkenteni szerettük volna a dolgozóinkon lévő nyomást. Bizonyos napszakokban elképesztő pörgés van nálunk, ami komoly kihívást jelent a munkatársainknak. A vendég pedig nem szeret sokat várni.
A régi kávégépünk is megérett már egy cserére. S bár eléggé ragaszkodtunk a karos gépekhez – korábban én magam is baristaként dolgoztam éveken keresztül – felismertük, hogy a vendégeink kiszolgálásának gyorsításához automata kávégépre van szükségünk, ami hozza az általunk elvárt kávé minőséget.
Hogy kerültetek kapcsolatba velünk?
Első körben félautomata megoldásokat kerestünk. 2 kávégépet teszteltünk, de egyikkel sem voltunk maradéktalanul elégedettek. Ekkor kerültetek képbe. Nagyon szimpatikus volt a hozzáállásotok. Többször is elmentünk kóstolni.
Először az Eversys Cameo-ról kezdtünk el beszélgetni, de úgy éreztük, az pici lesz ahhoz a forgalomhoz, amit a Brótpékségben kiszolgálunk. Így merült fel, hogy a hamarosan Magyarországra első ízben érkező Eversys Enigma nem a ti bemutatótermetekbe, hanem egyenes a Brótpékségbe kerül.
Karos kávégépről automata kávégépre váltani komoly lépés, pláne egy olyan nagy lojális törzsközönséggel, mint a Tiétek. Volt bennetek félelem, hogy milyen lesz a reakció?
A legnagyobb félelmünk valóban a vendégek várható visszajelzése volt, mert egy karos kávégépnél azt gondolják, hogy az egyenlő egy jó minőségű és finom kávéval. De ehhez szükség van egy baristára is, aki valóban elővarázsolja abból a kávégépből azt a kávét.
Voltak olyan negatív előítéletű vendégek, akik azt mondták: Ez egy automata gép, nem kérek belőle, inkább felmegyek a Bistroba és ott iszom egy „rendes kávét”.
Ezt, hogy kezeltétek?
Azt mondtuk: Rendben, de tegyen egy próbát, meghívjuk egy Enigma-val készített kávéra.
Mi volt a reakció?
Általában mindenki pozitívan csalódott. Aki teljesen elzárkózott, őt a Bistroban szolgálta ki baristánk hagyományos gépünkön készült itallal.
Az Eversys Enigma és a Cameo is baristák közreműködésével kifejlesztett szuperautomata kávégép. Sok barista azonban úgy érzi, hogy a gép elveszi a munkáját és emiatt elég negatívan állnak az Eversys-hez. Ti is tapasztaltátok ezt?
Bizonyos mértékben igen, de egy olyan hibrid megoldással működtetjük a Villa Bagatelle-t és a Bagatelle Mom Parkot, hogy mindenki igényét ki tudjuk szolgálni. A Bistroban és a Bagatelle Mom Park Kávészigeten továbbra is karos gépekkel és baristákkal dolgozunk, így azok a vendégeink, akik tradicionális technikával készült kávét szeretnének inni, megtehetik.
A Brótpékségek forgalmát sokkal nehezebb lenne karos géppel magas és konzisztens minőségben kiszolgálni, sokat várni senki sem szeret. Nem beszélve arról, hogy az új gépnek köszönhetően sokkal több idő és figyelem marad a vendégekre és kevesebb stressz nyomja a munkatársak vállát, ezért több a mosolygós pillanat.
Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy egy baristának a kávé előállítása a fókusz, de nálunk rengeteg olyan saját termék van – kovászos kenyér, szendvicsek, saját italok, hideg- és melegkonyhai termékek – amelyek ugyanannyira fókuszban vannak, mint a kiváló minőségű kávé. Úgy tapasztaljuk, hogy az Enigmaval a lehető legmagasabb minőséget tudjuk garantálni úgy, hogy a vendégek minden egyes kávéjában ott legyen az az élmény, amit szeretnénk nyújtani.
Akkor a munkatársaitok a Brótpékségekben megszerették az Enigmat? (A Villa Bagatelle mellett, a Bagatelle Mom Park Brótpékségben is Everys Engimaval szolgálják ki a vendégeket – a szerk.)
Nagyon megkönnyíti a munkájukat, terhet vesz le róluk. Persze volt egy összecsiszolódási időszak. Meg kellett bízniuk a gépben, hogy a kávé ugyanúgy folyik le, a gőzkar pont akkor fejezi be a habosítást, amikor kell. Ebben nyilván segít az oktatás, amit tőletek kapnak a munkatársaink.
A latte art készítést lehetőségét meghagytuk a számukra, így a magas minőség mellett ízléses és dekoratív kávékölteményt adhatnak a vendégeinknek.
Mi a véleményetek az Enigma futurisztikus designjáról?
Bár tradicionálisak vagyunk sok szempontból és eleinte picit szokatlan volt, nagyon megszerettük ezt a designt.
Milyen Goosebumps kávét ihatnak nálatok a vendégek?
Világos pörkölésű, mosott Ethiop kávét. A jövőben egy folyamatosan változó, saját blend szortimentet tervezünk.
Indulás előtt Gyuri megvendégelt egy kovászos kenyérrel és néhány péksüteménnyel. Mindegyik fantasztikusan finom volt, érezni lehetett bennük az odaadást, a szakértelmet és a különleges ízvilágot. Egyáltalán nem meglepő számomra, miért nő folyamatosan a Bagatelle Budapest egységeinek a törzsközönsége. ( – a szerk.)
Szívesen ellátogatnál a Bagatelle Budapest egységeibe?
Villa Bagatelle és Brótpékség – 1126 Budapest Németvölgyi út 17.
Bagatelle Mom Park – 1123 Budapest Alkotás utca 53.
Kövesd a Villa Bagatelle-t!