Goosebumps
  • Kávézás
    • Irodai kávézás
    • Saját kávézó
    • Specialty kávé
    • Oatly zabital
  • Kávégépek
    • Kávégép bérlés
    • Eversys Cameo kávégép
    • Eversys Enigma kávégép
    • Modbar kávégép
    • Puqpress kávétömörítő
  • Coffee Lab
  • Webshop
    • Kávék
    • Kávégépek – Eversys
    • Kávégépek – Modbar
    • Kávé tömörítők
    • Kávéőrlők
    • Kiegészítők
    • Oatly zabital
  • Rólunk
  • Blog
  • Kapcsolat
Keresés
  • Kávézás
    • Irodai kávézás
    • Saját kávézó
    • Specialty kávé
    • Oatly zabital
  • Kávégépek
    • Kávégép bérlés
    • Eversys Cameo kávégép
    • Eversys Enigma kávégép
    • Modbar kávégép
    • Puqpress kávétömörítő
  • Coffee Lab
  • Webshop
    • Kávék
    • Kávégépek – Eversys
    • Kávégépek – Modbar
    • Kávé tömörítők
    • Kávéőrlők
    • Kiegészítők
    • Oatly zabital
  • Rólunk
  • Blog
  • Kapcsolat

The Planteen – Az őrülten finom és egészséges ételek mellé is kiválóan illik a Goosebumps specialty kávé

Goosebumps2021-12-09T19:38:24+02:00

Sok olyan vendéglátóhelyet találni, ahol különleges és finom ételek vannak. De alig akad olyan, ahol a gasztronómiai élményhez egy olyan háttér misszió is társul, amely nem csak a hely koncepcióját határozza meg és hitelesíti, hanem szemléletformáló erőt is képvisel. A Planteen ilyen. Fait Federikával, a Planteen ügyvezetőjével és Dévai Kartallal, a Planteen egyik baristájával beszélgettünk.

 

Mikor nyílt a Planteen?

A nagyközönség számára szeptember 13-án nyitottunk.

 

Honnan jött a Planteen ötlete?

Federika: Az egész projekt a szomszédos épületben lévő REAL School Budapestből indult, aminek részt vettem az alapításában. Az iskolában a pedagógiai program egyik alappillére a fenntarthatóság, amibe beletartozik – többek között – a környezettudatosság, a társadalmi felelősségvállalás és az ezek körüli szemléletformálás. Persze mindezt úgy alakítottuk ki, hogy akár egy 6 éves számára átadható és hasznosítható legyen.

A fenntarthatóság egyik fontos eleme az étkezés. A REAL School-ban napi 3-szori, 100%-ban növényi alapú étkezés van, mert úgy gondoljuk ez az egyik legkézzelfoghatóbb lépés a környezettudatosabb élet irányába. Eleinte külsős beszállítóval dolgoztunk, de mindig is saját magunknak szerettünk volna főzni. Ez volt a Planteen elindításának legfundamentálisabb motivációja.

Amint tudomást szereztünk a Graphisoft Park által felkínált lehetőségről, hogy átvegyünk egy korábban is kantinként üzemelő helyiséget a REAL School mellett, rögtön arra gondoltunk: miért ne készítenénk növényi alapú ételeket a Parkban dolgozók és tanulók számára is, ezzel szemléletet formálva a tágabb közösségben is?

 

Milyen helynek álmodtátok meg a Planteent?

Federika: Egy olyan kantinnak, ahol jó a hangulat, őrülten finomak és egészségesek az ételek, kedvesek a munkatársak és 20 perc alatt bárki meg tud ebédelni. Emellett erős szemléletformáló és közösségépítő hely szeretnénk lenni.

Hogyan fogadták a Graphisoft Parkban dolgozók és tanulók a Planteent?

Federika: Nagyon jól. Van némi óvatosság a csak növényi alapú ételekkel kapcsolatban, de aki egyszer kipróbálta, rendszeresen visszatér. Szerencsére egyre nő a törzsvendégek száma. Október egyik csütörtökén 50%-os napot tartottunk, akkor a kinti teraszon állt a sor. (Ez a kasszától nagyjából 25-30 méter – a szerk.)

 

A Graphisoft parkon túl is eljut a Planteen jó hírneve?

Federika: Igen, jöttek már vendégek a Parkon kívülről is, de elsősorban arra fókuszálunk, hogy az itt dolgozók ismerjék és kedveljék a Planteent.

 

(az interjúba ekkor tudott csatlakozni Kartal, akit barista teendői eddig lekötötték)
Elképesztően környezettudatosak vagytok. A kávét is kifejezetten úgy kértétek tőlünk, hogy minimalizáljuk a csomagolóanyagokat. Miből ered ez a szemléletetek?

Federika: Alapvetően  a REAL School-ból ered, ahol mindennapi kérdés, hogy hogy lehetne még környezettudatosabbnak lenni.  Az étteremben is minden nap törekszünk mindig egy kicsit jobban csinálni. S bár egy vendéglátó egységnél lehetetlen tökéletesnek lenni, megpróbáljuk minimalizálni a negatív környezeti hatásunkat. Nagyon fontos számunkra a hulladékkezelés. Szerencsére a Graphisoft Parknak saját hulladékkezelő rendszere van. A növényi alapanyagoknak hála, minden szerves hulladékot tudunk komposztálni velük együttműködésben. 

Kartal: Vödörben kapjuk tőletek a kávét és mi tesszük be 5 literes üvegekbe, amelyeket felmatricázunk, ráírjuk a pörkölési dátumot, majd légmentesen lezárjuk. Nem használunk zacskókat. Tejes italok készítéséhez kizárólag bio zabtejet használunk.

 

Ahogy beszélgetünk, azt érzem rajtatok, hogy a világhoz való környezettudatos hozzáállásotok nem csak a Planteenre korlátozódik, hanem magánemberként is ilyenek vagytok. Ezt jól látom?

Federika: Igen. Én ezt tanultam az egyetemen is. Képben vagyok a kutatási eredményekkel, látom milyen állapotban van a világ és rendkívül frusztrál, milyen helyzetben vagyunk és ez alapvetően keveseket érdekel. Amit tudok megteszek egyéni szinten és a munkámban is. Persze folyamatosan lehet és kell is fejlődünk. 

Van persze személyesigébeli oldala is. Alapvetően olyan ember vagyok, aki nem a saját érdekeit, hanem mindenki másét nézi. Boldog lennék, ha szemléletet tudnánk formálni ezen az éttermen keresztül a vendégeinknél. Nem kell mindenkinek vegánnak lennie, de érdemes egy-egy (vagy több/több) húsmentes napot beiktatni és nem zsigerből elutasítani a növényi táplálkozást. Ha ezt elérjük, akkor úgy érzem, már tettem valami jót a társadalomért és a bolygónkért. 

Az is örömet okozna, ha példát tudnánk mutatni más éttermeknek, hogy vegyenek fel 1-2 növényi alapú fogást, mert egyre nagyobb rá az igény. 

Kartal: Én-központúlag onnan közelíteném meg a kérdést, hogy minél inkább megvonom magamtól, amit a társadalom folyamatosan rám nyom a „fogyassz-fogyassz-fogyassz” szemlélettel, annál közelebb kerülök önmagamhoz. Ha képes vagyok kontrollt gyakorolni, akkor több tér marad saját magamra, gondolataimra és érzéseimre. 

Számomra a növényi alapú étkezés is ezt fejezi ki, mert ha már egy dologban kevesebb opciót adok magamnak, akkor az élet más területen is boldogabb leszek kevesebb opcióval. Föld-megmentési motivációm sosem volt, mert a Földet nem kell megmenteni, megmenti önmagát. Nem elvenni akarok a rossz nyelvéről a mérlegnek, hanem rá akarok tenni arra, ami jó. Ha megtehetjük, hogy lekapcsoljuk a villanyt, műanyag helyett üveget, nejlonzacskó helyett vászonzacskót használunk, miért ne tennénk meg? 

A Planteen oldaláról, ha valakinek heti 3-5 nap tudunk olyan ételt adni, ami táplálja és jobbítja a szervezetét, akkor már teremtettünk valamit. 

 

(Gondolataik meghallgatása után elmondom Federikanak és Kartalnak, hogy élmény őket hallgatni és elképesztően hitelessé teszi a személyük a Planteen misszióját. Szerényen mosolyognak és megköszönik a bókot. – a szerk.)

Honnan jött a név? 

A Plants és Canteen összeolvasztásából.

 

Hogyan kerültetek kapcsolatba velünk?

Federika: 2 éve jártam egy fenntarthatósági konferencián, ahol részt vettem egy kerekasztal beszélgetésben. Ott kóstoltam meg a kávétokat és nagyon ízlett. A Planteen koncepciójának tervezésénél nagyon sok opciót végignéztünk és végül Olivér (vezető barista) szervezte meg a találkozót a pörkölőtökben. A nyitás előtti héten fogalmazódott meg bennünk pontosan, hogy milyen kávét szeretnénk és elég gyorsan kellett döntenünk. A fenntarthatóság szintén fontos szempont volt, ebben partnerek voltatok. A Modbar pedig elképesztően jól néz ki és még csak kevés helyen van.

Kartal: Az volt a célunk, hogy olyan minőséget és olyan módon prezentáljunk a vendégeink számára, hogy azt mondják: „Ez egy jó kávé.” És egyelőre csak ezt a visszajelzést kaptuk. 

Federika: Még az olasz édesapámnak is ízlett, ami nagy szó.

 

A Modbart ismertétek már korábbról?

Kartal: Londonban dolgoztam egy designer ruhaboltban és ott találkoztam először a Modbar-ral. Először azt sem tudtam mit kell vele csinálni, de aztán beleszerettem. Amikor szóba került a Planteennél a Modbar, mosolyogtam. 

 

Miért a Modbar mellett döntöttetek?

Kartal: A Goosebumpsnak és a Modbarnak szerintem van egy nagyon különleges kölcsönhatása. Veletek kapcsolatban mindig az volt az érzésem – bár sosem láttam bele részletesen a cég mindennapjaiba – hogy nagyon magas profizmus van nálatok. A Modbar egy erős La Marzocco alapra épül és mindent tud, amit egy kávégépnek tudnia kell, meg azt, amit mi elvárunk egy kávégéptől. És persze jó ránézni.

A Planteen kialakításánál célunk volt, hogy a vendégek velünk közösnek érezzék a helyet. Mi azért vagyunk itt, hogy beszélgessünk velük, élményeket osszunk meg, szemléletet formáljunk. Azáltal, hogy nem kell elbújnom a kávégép mögé, lehetőségem van egy térben lenni a vendégekkel, ami nagyon jó érzés nem csak nekem, hanem a vendégek számára is. 

Federika: Fontos szempont volt, hogy bérelni szerettük volna a kávégépet és szinte lehetetlen volt bárhol úgy bérelni, hogy ne kelljen hozzá rossz minőségű kávét venni. Sok olyan cég volt bérleti konstrukcióban, akiknél jó lett volna az eszközpark, de a kávét nem szerettük volna. Szerencsére nálatok a Modbar mellé finom Goosebumps kávé jár.

 

Milyen Goosebumps kávékat ihatnak nálatok a vendégek?

Kartal: A Brasil kávét, csokoládés-mogyorós ízvilággal.

 

Milyen a vendégek visszajelzése a kávéra?

Kartal: Nagyon jók. Aki a világosabb vonalat kedveli megtalálja benne, de annak is tökéletesen megfelel, aki a kávét egy kis (zab)tejjel fogyasztja. 

És a Modbar-ra?

Federika: Sokan meglepődnek még rajta. Van, aki azt hiszi sörcsap.

 

Szívesen ellátogatnál a Planteenbe?

1031 Budapest, Záhony u. 7. U1 épület

Nyitvatartás: hétfő-péntek 8:00-18:00

Kövesd a The Planteent!

Keresés

Legutóbbi bejegyzések

Villa Bagatelle – Az első hely Magyarországon, ahol a vendégeket Eversys Engimaval készült kávéval varázsolják el
The Planteen – Az őrülten finom és egészséges ételek mellé is kiválóan illik a Goosebumps specialty kávé
Goosebumps Coffee Lab – Valóra vált egy régóta dédelgetett álmunk

RÓLUNK

A Goosebumps izgalmas kísérletezés, ahol mindannyian hisszük, hogy egy jól elkészített kávéban több van, mint amit elsőre gondolnánk.

Bővebben

DOKUMENTUMOK

  • Általános Szerződési Feltételek
  • Vásárlás menete
  • Fizetési lehetőségek
  • Kiszállítás és áruátvétel
  • Garancia, elállási jog
  • Adatvédelmi tájékoztató
  • Impresszum
  • Általános Szerződési Feltételek
  • Vásárlás menete
  • Fizetési lehetőségek
  • Kiszállítás és áruátvétel
  • Garancia, elállási jog
  • Adatvédelmi tájékoztató
  • Impresszum

KAPCSOLAT

1027 Budapest, Fekete Sas utca 3/b - Margit Palace

[email protected]

+36 70 607 6065

Sütiket használunk a felhasználói élmény javításához. BővebbenELFOGADOM
More info

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT