A budai brunch rajongók fellegvára a Cinnamon, Goosebumps kávéval várja vendégeit
A Cinnamon a budapesti brunch rajongók egyik kedvenc helye. Nem véletlenül. Magával ragadó hangulat, lenyűgöző enteriőr, mennyei reggelik, ebédek, sütemények és … Goosebumps specialty kávé. Szilágyi Bencével, a Cinnamon alapítójával beszélgettünk, aki elmeséli a hely történetét az ötlet születésétől a megvalósításig és beavat abba is, miért cserélték le régi kávégépüket egy új Eversys Cameo-ra.
2017-ben nyitottátok a Cinnamon-t. Honnan jött az ötlet és miért reggeliző helyet álmodtatok meg?
4 éven keresztül a Fazekas utcában laktam albérletben. A mostani Cinnamon helyén akkor egy vegyesbolt működött 2011-től egészen 2016-ig. Első látogatásomkor beleszerettem az üzletbe és lehetőséget láttam benne! Sosem értettem, hogy egy ilyen kör kirakatos üzletet, hogy lehet elsötétíteni és lebutítani egy sörszponzoros dekorfóliával.
Amikor 2016-ban megtudtam, hogy hamarosan kiadó lesz az üzlethelyiség, szinte nem telt el úgy nap, hogy ne gondolkoztam volna azon, milyen koncepciót lehetne kialakítani oda.
Kezdetben a Cinnamon-t egy kávézónak álmodtuk meg, aminek a fő profilja leginkább a szendvicsek, sütemények és abban az időszakban hirtelen berobbant Arabica kávé kultúra lett volna. A hely építése közben egyre több mindent tervezetünk át és külföldi minta alapján elkezdtük a koncepciót is újragondolni. Így alakult ki a végleges profilunk, ami a Brunch / Cake / Coffee lett. Ezzel próbáltunk egy új vonalat behozni Magyarországra és az egésznapos reggeli piacra.
Milyen volt 4 éve és milyen ma Budapesten (vagy akár Magyarországon) a brunch kultúrája?
2017-ben nyitottuk a Cinnamon-t. Akkoriban kevés hely volt, egésznapos reggeli profillal. Mondhatni, az elsők között voltunk mi is ebben a szférában.
Kezdetekben mi az echte közkedvelt “alap” reggeliket vettük fel a kínálatunkba, mint pl: bundáskenyér, magyaros rántotta, bécsi virsli, omlett, lágytojás. Szépen lassan sok külföldi vendég is betért hozzánk, akiktől rengeteget inspirálódtunk, tanultunk. Így kerültek fel az étlapunkra olyan tradicionális brunch különlegességek, mint az Eggs Benedict, az Avo Toast vagy egy Croque Madame.
A Cinnamon megnyitását követően sok reggelizőhely nyílt Budapesten és országszerte, ami tovább színesítette a brunch/egésznapos reggelik kultúráját. Ezzel egyidőben népes rajongótábora is lett az egésznapos reggelizőknek és a hétvégi brunchoknak, aminek nagyon örülünk.
A brunch rajongói közül magyarok vagy inkább külföldiek látogatnak el hozzátok?
Magyarországon egyre népszerűbb a brunch kultúra, szinte nincs olyan kávézó, amely ne bővítené a kínálatát 1-2 reggelivel. A Cinnamon közönségét leginkább a magyar törzsvendégeink teszik ki, de a nyári időszakban rengeteg külföldi átutazó vendégünk van.
Elég hamar sikeres és kedvelt hely lett a Cinnamon-ból. Minek tulajdonítjátok ezt?
Amit leginkább a siker titkának gondolunk, hogy nincs olyan vendégünk, aki ne találná meg a saját kedvencét. Vegán/egészséges ételektől kezdve, a bundáskenyérig minden megtalálható a kínálatunkban. Hatalmas figyelmet szentelünk az ételek minőségére, tálalásra, az otthonos környezetre és a vendégközpontúságra.
Sok vendégünk kiemeli, hogy szinte otthon érzi magát, amíg nálunk van. Ennek nagyon örülünk! Számunkra az a legjobb visszajelzés, ha mindenki jól érzi magát, majd boldogan és elégedetten távozik. Ebből merítünk erőt és valójában ezért csináljuk a Cinnamon-t.
Egyik legnagyobb mérföldkő az életünkben az volt, amikor 2 alkalommal is bekerültünk a Magyar Konyha TOP 10-es reggelizői közé. Ez hatalmas megtiszteltetés volt a számunkra.
Különleges élmény volt, amikor egyik délután belépett az ajtónkon Ashton Kutcher és Mila Kunis, akik nagyon elégedettek volt mindennel.
2020-ban a Cinnamon-t az Apatigris RTL-es produkció egyik fő helyszínévé választották. Ezek a történések is nagyban befolyásolták a jövőnket, de szerintünk a sokszínűségünk leginkább a sikerünk kulcsa.
Nagyjából 20 perce vagyok itt a Cinnamon-ban, elég változatos igénnyel érkeztek a vendégek. Volt, aki csak egy elviteles kávéra, valaki egy helyben, gyorsan elfogyasztható eszpresszóra jött, többen ebédeltek, kávéztak, de olyan asztal is volt, ahol boroztak. Ez ritka eset vagy valóban ennyire változatos gasztro-vágyakkal térnek be az emberek?
Nagyon örülünk, hogy ezt tapasztalod!
2021-re nagy örömünkre a Cinnamon nem csupán egy reggelizőhely lett a vendégeink szemében, hanem egy közösségi tér is. Valamilyen szinten ez is volt a célunk.
A fő profil a reggeli, ezen van és lesz is a hangsúly, de arra is figyelünk, hogy azok, akik csak délutáni órákban tudnak ellátogatni hozzánk, ők is különleges ebéd kínálatunkból válogathassanak.
Valóban, ahogyan mondtad, van, aki csak a reggeli kínálat miatt jön. Van, aki egy pohár Mimosa vagy Prosecco mellett nézi a kuckós kirakatunkból a nyüzsgő várost. Van, aki beszalad egy gyors kávéra és már rohan is tovább, de enélkül a sokszínű nyüzsgés nélkül nem is lenne igazi a Cinnamon.
Honnan jött a Cinnamon név? (Valószínűleg mindenki tudja, hogy a szó angolul fahéjt jelent)
A legérdekesebb, hogy maga a hely hamarabb készült el minthogy kitaláltuk volna a nevét. Mindenképpen szerettük volna, hogy egy könnyen kimondható, jól csengő név legyen, amire lehet márkát építeni.
Rengeteg opciónk volt, magyar és külföldi egyaránt. Nem telt el úgy napunk a feleségemmel, hogy ne játszottunk volna el különböző párbeszédeket az adott kitalált névvel, mint pl. „Nem jössz a XY-ba?!” „Megyünk a XY-ba?” Ezek alapján sok név volt, amit biztos befutónak gondoltunk, de valamiért nem az lett végül az igazi.
Egyik Nap néztünk egy amerikai filmet, ahol egy müzlis dobozon ott volt a “Cinnamon” felirat és valahogy megragadta a figyelmünket. Nagyon megtetszett, egyből leadtuk a grafikusunknak, hogy kezdjen el kézzel rajzolni terveket. Ahogy megláttam a skicceket éreztem, hogy ez lesz a biztos befutó.
Visszagondolva nagyon örülök, hogy kitartottunk a Cinnamon név mellett. Természetesen a névből adódóan, mindig megtalálható nálunk valamilyen fahéjas különlegességek, legyen szó fahéj szirupos kávéról, almás fahéjas fánkról vagy fahéj alapú reggeli ételekről.
A weboldalatok CinnamonBuda néven elérhető. Ez már a tudatos jövőtervezés egyik „elszólása” és később lesz Cinnamon Pest vagy akár Cinnamon Debrecen?
Igen, szerencsére sok opciónk van és sokan érdeklődnek franchise partner rendszerrel kapcsolatosan. Egy kis titkot elárulva, a tervek szerint 2022. márciusában egy másik Cinnamon üzlettel bővítjük a portfoliónkat.
Hogyan kerültetek kapcsolatba a Goosebumps-szal?
A pandémia alatti kényszer zárva tartásunk alatt Francsics Dani és Farkas Dominik társaimmal kezdtük el kicsit újragondolni és frissíteni a Cinnamon kínálatát. Amikor a kávéhoz értünk – ami az egyik legmeghatározóbb és egyben legfontosabb része a Cinnamon-nak – akkor sok opció felmerült.
A csapatunk mindig nagy segítségünkre van és mindig közösen döntünk, hogy ők is azt képviseljék, amivel valóban azonosulni tudnak. Amikor a Goosebumps kávékat kóstoltuk, nem firtattuk tovább ezt a kérdést. Annyira karakteres volt minden kávénak az ízvilága, hogy egyértelmű lett: nekünk ez kell. Ezért vettük fel veletek a kapcsolatot és kezdtük meg a közös együttműködést, ami hatalmas sikert aratott a vendégeink körében.
Miért az Eversys Cameo mellett döntöttetek?
Szerintem, ahogy a kávé, úgy a kávégép is nagyban meghatározza egy kávézó hangulatát. Mivel nagy az átmenő forgalom a Cinnamon-ban, próbálunk olyan irányba fejlődni, hogy minél könnyebbé és gyorsabbá tegyük a csapatunk számára az egyes munkafolyamatokat, természetesen a minőség megtartása mellett.
Kollégátok tartott egy bemutatót, ahol teljesen lenyűgözte a csapatot az Eversys Cameo tudása, ami messze túltesz a régi kávégépeinkén.
Természetesen ezzel nem lehurrogni akarom a régebbi kávégépeket, azoknak is megvan a maga hangulata és előnye. Egész egyszerűen a modern kivitelezés, a tudás, a gyorsaság, valamint a 2021-es technológia, amit ez a gép tud, elképesztően megkönnyíti egy kávézó üzemeltetését.
Milyen Goosebumps kávét lehet inni a Cinnamon-ban?
Két kávéval várjuk a vendégeinket. Az egyik a Brasil kávé csokoládés-mogyorós ízvilággal, a másik az Ethiop kávé, amiben a citrusos, édesebb ízek dominálnak.
Milyen visszajelzéseket kaptok a vendégektől a kávéval kapcsolatban?
Minden túlzás nélkül, nagyon szereti a közönségünk a kávétokat. Sok vendég megjegyezte, hogy kevés kávénak van ilyen különleges ízvilága.