4minutes Café – Modbarral készül az ínycsiklandó kávé a Budai Várban
A Budai Várban, az Országház utcán sétálva könnyen rabul ejti a tekintetedet a 4minutes kávézó hangulatos külleme. A magával ragadó atmoszféra bent még jobban tetten érhető, sőt kulináris utazásokra visz: mennyei finom vegán sütemények, Modbar kávégéppel készített ínycsiklandó kávé és tüneményes kedvesség vár, ha betérsz.
Dabasi Dórával, a 4minutes tulajdonosával beszélgettünk.
Miért pont 4minutes? Mesélsz erről egy picit?
Ha azt mondjuk 4 perc, első hallásra nem tűnik soknak, mégis azt gondolom, hogy minőségi tartalommal megtöltve 4 perc is nagyon sokat tud adni. Pont annyit, hogy ha egy pillanatra megállunk, ki tudjunk szakadni abból a felgyorsult napi pörgésből, ami a legtöbbünket ma körülvesz. A kávé lehet ehhez egy ürügy is. Egy jó ürügy. A kávé által nyújtott gasztronómiai és minden érzékszervünket megszólító élmény segíthet abban, hogy akár 4 percet arra szánjunk, ami akkor és ott számunkra a legfontosabb.
Lehet, jól esik a saját gondolatainkba merülni, valamit átgondolni. Vagy egyszerűen csak átadni magunkat az ízek élményének. Az is lehet, hogy valakivel együtt iszunk egy kávét és ez a találkozás ott, akkor sokat ad. Mindenképpen segít abban, hogy megálljunk egy picit és újult erővel folytassuk az utat. Szóval nem 4 perc alatt készül el a kávé vagy nem 4 perc alatt “kell” azt meginni. A név inkább azt szeretné sugallni, amit a kávézónk magyar elnevezésében talán sikerült jól megfogalmazni: 4 perc és kávé. Adj magadnak néhány percet, mondjuk akár 4-et és töltsd azzal, ami örömet okoz, például a kávénkkal.
Úgy tudom, a kávézó előtt virágboltod volt. Honnan jött a sugallat arra, hogy válts?
Mindig is vonzott a kávézás. A kávékészítés ceremóniája, az illata, az íze és az egészet körül lengő misztikum. A virágbolt vezetése közben már érett bennem, hogy új fejezetet nyitok az életemben. Ennek egyik első lépéseként részt vettem a Goosebumps barista képzésén. Teljesen lenyűgözött a kávékészítésnek az ott tapasztalt szintje, azt éreztem, hogy ezt az élményt meg kell osztanom másokkal. A virágboltban már megismertem a vendégekkel kialakított személyes kapcsolat, semmihez sem fogható értékét. Hiszem, hogy egy kis kávézó igazi erejét is ez adja.
A 4minutesben minden vegán, az italoktól a sütikig. Miért vagytok vegán kávézó?
A vegánságra nem fanatikus vallási hittel tekintünk, sokkal inkább egy tudatos törekvés, egy szándék áll mögötte, egy számunkra hiteles alternatíva. Személy szerint 32 éve vegetariánius vagyok, jelenleg már jó ideje szinte teljesen vegán. A kávézóban egyetlen kivételt tettünk, a péksütemények tekintetében. Azok között szerepel a kínálatunkban olyan is, ami nem vegán, de számunkra mégis értékes, mert nagy figyelemmel készülnek egy kézműves pékségben, a Normában. Ugyanakkor nagyon jó érzés, hogy igyekszünk minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyni, és közben fantasztikusan gazdag és változatosízélményeket tudunk adni. A lányaim, akik a kávézóban is segítenek, saját maguk döntöttek a fenntartható és környezetkímélő tudatos táplálkozás mellett. Számomra az ő generációjuk érintettsége és érzékenysége miatt is fontos a felelős személyes elköteleződés. Egyértelmű, hogy a vállalkozásunknak is ezt kell tükrözni.
Szerinted milyen a jó kávé?
A jó kávé egy társ. Nem szeretném túlmisztifikálni, de egy jó kávétól én mindig minőségi időt kapok, amelynek az élménye egész nap velem marad. Volt egy tanárom, aki elmesélte, ha csak teheti, minden évben elutazik egy távoli országba, hogy ott mindig ugyanabban a napszakban, ugyanazon a helyen megigyon egy kávét. Nagy öröm, hogy akár egy ilyen élmény részese lehetek nap mint nap.
Hogy kerültél kapcsolatba velünk?
Véletlenül találtam rátok. Épp egy nehezebb időszakon voltam túl és újra kerestem a saját helyemet a világban. Váltáson gondolkoztam, de igazából még nem tudtam, merre induljak. Reggelente, amikor otthon rituálisan ittam az első kávémat, az illatok és ízek olyan belső örömet és megnyugvást jelentettek, hogy elhatároztam, addig is, amíg kialakul néhány hónapon belül a hogyan tovább, beiratkozom egy barista képzésre. A Goosebumps valamiért a képernyőn keresztül is megérintett, úgy éreztem, hogy ha valahová, akkor oda szeretnék járni. És ez nagyon jó megérzésnek bizonyult, nagy öröm volt az a néhány hét és az azóta is meglévő kapcsolat.
A 4minutesben 2 hófehér Modbarral dolgoztok. Miért a Modbar mellett döntöttél?
Amikor a barista képzésre jártam, sokat használtam a Modbar gépeket és kóstoltam a Modbarral készült kávékat. Végül, mikor belevágtunk, nem is volt kérdés, hogy Modbar gépeket szeretnénk. Hadd említsem meg, hogy nagyon hálás vagyok azért a szakmai támogatásért és emberi segítségért, amit a Goosebumpstól kaptam a kezdeteknél és kapok azóta is. Azt hiszem, e nélkül nem is mertem volna elkezdeni és nem tudnám ezt a minőséget képviselni.
Melyik az a tulajdonság, amit leginkább szerettek a Modbarban?
Kávézó nyitási elhatározásomban nagyon nagy szerepet játszott, hogy számomra fontosak azok a felületesnek tűnő, véletlenszerű találkozások, amelyek egy üzlethelységben megtörténhetnek. Amikor virágokkal foglalkoztam, akkor tapasztaltam meg, hogy egy-egy hétköznapinak tűnő mondattal is sokat tudunk adni egymásnak. Ezek az én 4 perceim, amiket adunk és kapunk vendégekkel egymásnak. Baristaként is egész más kapcsolatban vagyok a vendéggel a Modbar “mögött”. Úgy látom, hogy a vendég is egészen más kapcsolatba tud kerülni az itallal, amit kap. Minden a szeme előtt történik, részese a teljes folyamatnak és ez még engem is nap mint nap elbűvöl. Azt hiszem, ezt a vendégek is érzik.
A Modbar még nem egy megszokott látvány a kávézókban. Sokan meglepődnek, hogy nincs a pulton hagyományos kávégép?
Aki még nem találkozott vele, meglepődik, megcsodálja, így telnek az első percek amíg készülnek az italok. Amikor megkóstolják, akkor egy pillanatra csend lesz és ekkor jön az igazi rácsodálkozás: „Hű, hát ez finom is!”
Szívesen ellátogatnál a 4minutes Caféba?
4minutes Café – 1014 Budapest Országház utca 15.
Kövesd a 4minutes Cafét!