Goosebumps
  • Kávézás
    • Irodai kávézás
    • Saját kávézó
    • Specialty kávé
    • Oatly zabital
  • Kávégépek
    • Kávégép bérlés
    • Eversys Cameo kávégép
    • Eversys Enigma kávégép
    • Modbar kávégép
    • Puqpress kávétömörítő
  • Coffee Lab
  • Webshop
    • Kávék
    • Kávégépek – Eversys
    • Kávégépek – Modbar
    • Kávé tömörítők
    • Kávéőrlők
    • Kiegészítők
    • Oatly zabital
  • Rólunk
  • Blog
  • Kapcsolat
Keresés
  • Kávézás
    • Irodai kávézás
    • Saját kávézó
    • Specialty kávé
    • Oatly zabital
  • Kávégépek
    • Kávégép bérlés
    • Eversys Cameo kávégép
    • Eversys Enigma kávégép
    • Modbar kávégép
    • Puqpress kávétömörítő
  • Coffee Lab
  • Webshop
    • Kávék
    • Kávégépek – Eversys
    • Kávégépek – Modbar
    • Kávé tömörítők
    • Kávéőrlők
    • Kiegészítők
    • Oatly zabital
  • Rólunk
  • Blog
  • Kapcsolat

4+1 kávés szakszó, amit ismerned kell, ha egy baristával jóban akarsz lenni

Goosebumps2021-03-07T16:20:06+02:00

Persze ez csak vicc. A barista dolga, hogy képben legyen, a tiéd pedig a pult másik oldalán csak annyi, hogy élvezd a kávét, amit készít neked. De ha mégis érdekel, hogy a gyakran ismételgetett szakszavak mögött mi rejlik, akkor íme egy kis magyarázat!

Crema

Kezdjük a legegyszerűbbel, ezzel talán nem is mondunk újdonságot, de azért mégis jó tisztázni, miről beszélünk, amikor szóba kerül a crema. (Már pedig szóba kerül, ez szinte biztosra vehető!)

A kávézás történetében a crema felfedezése hozta meg a nagy áttörést: kísérletek bizonyítják, hogy a frissen készült eszpresszó aromái percenként feleződnek, ebből következik tehát, hogy a tetején képződő krém jelentősége igen nagy. Fogyasztói oldalról ez az eszpresszó minőségi garanciája. De a kávé oldaláról nézve is fontos: „lefedi” a kávét, egyfajta aromazáróként működik.

Honnan ismered fel a jó crema-t? Színe mogyoróbarna, világosabb vagy sötétebb árnyalatokkal, attól függően, hogy milyen arányban tartalmaz arabika és robuszta összetevőket. Állaga egybefüggő, 2-4 mm vastag. Krémes, de nem darabos. Hosszan kitart, kevergetés után sem tűnik el.

Blend és single origin kávék

Ezt is gyakran fogod hallani vagy épp a napi kínálatban olvasni, ha betévedsz egy újhullámos kávézóba.

Az átlag kávéfogyasztó konzervatív, a megszokott ízeket keresi. Ám a kávétermés éppúgy évjárat függő, mint a bor, így a nyers kávé minősége szüretről szüretre változik. A blend többféle nyers kávéból áll össze. A keverékkialakító mester feladata, hogy a fogyasztó a külső tényezőkből adódó változásokat ne, vagy csak alig érezze ki kedvenc kávéjából. Ha például egy-egy összetevő kiesik, a jó mester pótolni tudja azt, hiszen folyamatosan több tucat ültetvény kávéját pörköli, teszteli, kóstolja.

Ehhez képest mindössze néhány éve jelent meg mint új trend, a single origin és single estate, vagyis területszelektált kávé. Míg egy blend összetevői nagyjából a világ bármely tájáról származhatnak, addig a single origin kávék összetevői származhatnak egyetlen gazdaságból (single estate), ugyanazon a termőterületen több gazdaságból (ez a leggyakoribb), vagy egy országon belül több gazdaságból.

Letisztázás

Ha ezt hallod, biztosra veheted, hogy nem arra gondolunk:  tisztázzuk, ki mit szeretne inni. :) A kávéőrleményt a kosárban (lásd a képen) egyenletesen el kell oszlatni a jó kivonatolás érdekében. Még pontosabban a tisztázás a kávéágy felső szintjeinek újrarendezését, a fölösleges őrlemény eltávolítását, a felület lesimítását jelenti. A gyakorlatban ez nem olyan egyszerű, mint a vendég hiszi: a tisztázásra számos különböző módszer és technika létezik, melyek tökéletesen csak sok-sok gyakorlással sajátíthatók el.

Goosebumps Coffee

Kivonatolás

Aki egyszer összeül egy baristával kávéról és kávégépekről beszélgetni, az bizonyára többször is találkozik majd ezzel a kifejezéssel, és jó eséllyel gyorsan rájön, hogy a kivonatolás természetesen maga a kávékészítés, hétköznapi nyelven szólva az a folyamat, amikor a kávéőrleményen átfolyik a víz, lecsorog a kávé.

Naked

Nagyon gyakran felmerülő kérdés: mi az a naked portafilter?

A portafilter az a szűrőkar, amibe a kávéőrlemény kerül. Általános esetben ez a kar egy csőrszerű kimeneti nyílásban végződik, a naked – vagyis meztelen, esetleg fenék nélküli – szűrőkar esetén azonban az eszköz alja teljesen hiányzik, és jól látható, ahogy a szűrőn átfolyik a kávé.

Miért fontos ez? A naked portafilter nem csak látványos, de kiválóan alkalmas arra is, hogy a barista ellenőrizze magát: sikerült-e megfelelően tömöríteni az őrleményt. Ha igen, a kivonatolás során a kávé középen, egyetlen összefüggő sugárban csorog le. Ha nem, az egészen nagy katasztrófákat is eredményezhet, például, hogy szanaszét spriccel a kávé.

 

 

Egyre inkább érdekel a barista lét? Részt vennél egy képzésen, hogy többet megtudj a professzionális kávékészítésről?

Jelentkezz képzésünkre IDE kattintva! 

Keresés

Legutóbbi bejegyzések

Villa Bagatelle – Az első hely Magyarországon, ahol a vendégeket Eversys Engimaval készült kávéval varázsolják el
The Planteen – Az őrülten finom és egészséges ételek mellé is kiválóan illik a Goosebumps specialty kávé
Goosebumps Coffee Lab – Valóra vált egy régóta dédelgetett álmunk

RÓLUNK

A Goosebumps izgalmas kísérletezés, ahol mindannyian hisszük, hogy egy jól elkészített kávéban több van, mint amit elsőre gondolnánk.

Bővebben

DOKUMENTUMOK

  • Általános Szerződési Feltételek
  • Vásárlás menete
  • Fizetési lehetőségek
  • Kiszállítás és áruátvétel
  • Garancia, elállási jog
  • Adatvédelmi tájékoztató
  • Impresszum
  • Általános Szerződési Feltételek
  • Vásárlás menete
  • Fizetési lehetőségek
  • Kiszállítás és áruátvétel
  • Garancia, elállási jog
  • Adatvédelmi tájékoztató
  • Impresszum

KAPCSOLAT

1027 Budapest, Fekete Sas utca 3/b - Margit Palace

[email protected]

+36 70 607 6065

Sütiket használunk a felhasználói élmény javításához. BővebbenELFOGADOM
More info

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT