Goosebumps
  • Kávézás
    • Irodai kávézás
    • Saját kávézó
    • Specialty kávé
    • Oatly zabital
  • Kávégépek
    • Kávégép bérlés
    • Eversys Cameo kávégép
    • Eversys Enigma kávégép
    • Modbar kávégép
    • Puqpress kávétömörítő
  • Coffee Lab
  • Webshop
    • Kávék
    • Kávégépek – Eversys
    • Kávégépek – Modbar
    • Kávé tömörítők
    • Kávéőrlők
    • Kiegészítők
    • Oatly zabital
  • Rólunk
  • Blog
  • Kapcsolat
Keresés
  • Kávézás
    • Irodai kávézás
    • Saját kávézó
    • Specialty kávé
    • Oatly zabital
  • Kávégépek
    • Kávégép bérlés
    • Eversys Cameo kávégép
    • Eversys Enigma kávégép
    • Modbar kávégép
    • Puqpress kávétömörítő
  • Coffee Lab
  • Webshop
    • Kávék
    • Kávégépek – Eversys
    • Kávégépek – Modbar
    • Kávé tömörítők
    • Kávéőrlők
    • Kiegészítők
    • Oatly zabital
  • Rólunk
  • Blog
  • Kapcsolat

Minden, amit tudni akartál a tejeskávékról (1.rész)

Goosebumps2021-07-10T04:11:48+02:00

Míg általában a kávé fajtájáról sok szó esik egy kávézóban, a tejről nem igazán beszélünk, pedig a vendégek imádják, sőt! A legtöbb eszpresszó alapú italt valamilyen tejes verzióban kérik, ezért egy baristának ebben a témában is maximálisan otthon kell mozognia.

A megfelelő tej kiválasztása nagy odafigyelést igényel, erről képzéseink során is sokat beszélünk. Kipróbálunk mindenféle típust, gőzölünk és habosítunk, és közben figyelünk, hogy melyik tej hogyan reagál.  A legfontosabb, hogy a használt alapanyag jó minőségű legyen, így lesz majd tökéletes a végeredmény.

Ízek, állagok

A tökéletes tejeskávé habja fényes, krémes állagú, látható buborékoktól mentes, édes ízű, ellenállhatatlanul finom. A kávéhoz hozzátesz és nem elvesz. A tej ízét, állagát azonban nagyon sok minden befolyásolhatja, kezdve a tehén által elfogyasztott takarmánytól a hőkezelési eljárásokon át a tej zsírtartalmáig.

Hőkezelés

A tej általában hőkezelés után kerül a dobozba, hogy a káros mikroorganizmusok elpusztuljanak. Bizonyos eljárások azonban mellékízt hagyhatnak maguk után, ami könnyen elronthatja a kávé aromáját. Ez alól kivétel az ESL technológia, ezért a kávéhoz az így kezelt tej a legjobb választás. 


Az ESL technológia lényege, hogy a tejet csak pár pillanatig tartják 100-135°C közötti hőmérsékleten, majd gyorsan lehűtik. Így hosszabb az eltarthatósági ideje és a fontos vitaminok is megmaradnak benne.

Zsírtartalom

Teltebb, finomabb íze miatt a legtöbb specialty kávézóban 3,6-3,8 %-os, magas zsírtartalmú tejet használnak, az ebből készült tejhab ugyanis édesebb, lágyabb, azonban tévhit, hogy a hab állaga a zsírtartalomtól függ.

Habosodás

A tej habosodása fehérjetartalmától függ. A legjobb habot 3,5-3,6 %-os fehérjetartalmú tehéntejből készíthetjük. Ronthatja a hab állagát, ha homogenizált tejet használunk, mert a homogenizálás során összetöredezik a tejzsír, az ebből készült hab pedig hamar szétesik, buborékosodik.

Laktózmentes és alternatív tejek
Zabtej, rizstej, szójatej, kókusztej, mandulatej…

Szerencsére már azoknak sem kell lemondaniuk a kedvenc tejeskávéjukról, akik nem fogyasztanak tehéntejet, hiszen egyre több helyen kérhetik laktózmentes vagy alternatív tejjel a különböző kávévariációkat. Ezek azonban gyakran más ízt adnak a kávénak. Közülük 3 gramm körüli fehérjetartalma miatt a szójatejből lehet a legjobb tejhabot készíteni.

TIPP! Otthon is kipróbálhatod

Sötét pörkölésű kávéhoz használj minél magasabb zsírtartalmú tejet, melynek tejcukor tartalma jól harmonizál a kávé ízjegyeivel, tompítja annak savasságát, keserűségét, világos pörkölésű kávék esetén pedig alacsony zsírtartalmú tej ajánlott.

Keresés

Legutóbbi bejegyzések

Villa Bagatelle – Az első hely Magyarországon, ahol a vendégeket Eversys Engimaval készült kávéval varázsolják el
The Planteen – Az őrülten finom és egészséges ételek mellé is kiválóan illik a Goosebumps specialty kávé
Goosebumps Coffee Lab – Valóra vált egy régóta dédelgetett álmunk

RÓLUNK

A Goosebumps izgalmas kísérletezés, ahol mindannyian hisszük, hogy egy jól elkészített kávéban több van, mint amit elsőre gondolnánk.

Bővebben

DOKUMENTUMOK

  • Általános Szerződési Feltételek
  • Vásárlás menete
  • Fizetési lehetőségek
  • Kiszállítás és áruátvétel
  • Garancia, elállási jog
  • Adatvédelmi tájékoztató
  • Impresszum
  • Általános Szerződési Feltételek
  • Vásárlás menete
  • Fizetési lehetőségek
  • Kiszállítás és áruátvétel
  • Garancia, elállási jog
  • Adatvédelmi tájékoztató
  • Impresszum

KAPCSOLAT

1027 Budapest, Fekete Sas utca 3/b - Margit Palace

[email protected]

+36 70 607 6065

Sütiket használunk a felhasználói élmény javításához. BővebbenELFOGADOM
More info

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT