Elképesztő számok a kávé világából

Goosebumps Coffee

Elképesztő számok a kávé világából

Mi ugye imádjuk a kávét, ezért egyáltalán nem is csodálkozunk rajta, hogy ez a legnépszerűbb meleg ital a világon. Ebből a forró, kesernyés ízű, krémes, frissítő hatású italból naponta 1600 millió pohárral fogyasztunk világszerte. Ez évente több mint 500 milliárd pohárnyi kávé!!

Honnan jön ez az elképesztő mennyiség?

A kávécserje termesztésére a Ráktérítő és a Baktérítő között fekvő területek trópusi éghajlata a legalkalmasabb, amit emiatt Bab-Övnek is hívnak. A legnagyobb termesztők Brazília, Vietnám, Kolumbia, Indonézia és Honduras, melyek  2014-ben összesen közel 6 milliárd kg kávét termeltek. A világ össztermelése pedig, ami közel 70 országban zajlik, kiteszi a 7 milliárd kg-ot. Ki hinné, hogy ilyen mennyiségre igény lehet.

Kik vásárolják a legtöbbet?

Pedig van rá igény, hiszen csak az 5 legnagyobb kávé importáló ország, az USA, Németország, Franciaország, Olaszország és Japán, évente összesen 14,7 milliárd dollár (több mint 4000 milliárd Ft!!) értékben vásárolnak belőle. Az olaszoknál például évente 14 millió pohár eszpresszó fogy el, és ez csak az eszpresszó!! Az emberiség egyszerűen oda van a kávéért. <3

Na és kik isszák a legtöbbet kedvencünkből?

Ebben a hollandok vezetnek, akik átlagosan napi 2,41 pohár kávét isznak (beleértve azokat is, akik semennyit sem). Őket követi az északi vonulat, a finnek, a svédek, a dánok és a németek. Ott a nyirkos hidegben és sötétben biztosan jól esik a forró ital. Magyarország ennek a sornak a legvégén áll, kevesebb mint fél pohár az átlag. Nálunk még az a jellemző, hogy az emberek nem feltétlen jó kávét akarnak inni, hanem inkább felhajtanak egy gyors frissítő eszpresszót. A minőségi kávézók terjedésével lassan talán ez is változik majd.

Feltehetőleg a délutáni csajos programok és a munkahelyi trécselés lehet annak az oka, hogy 16%-kal több nő fogyaszt kávét, mint férfi. A legfontosabb hírek megosztása után viszont a kávétól felfrissülve, hatékonyabban állnak neki újra a munkának. Ezzel tehát a munkaadó és a munkaerő is egyaránt jól jár. 🙂