Biztos vagy benne, hogy mindent tudsz a kávéról?

Biztos vagy benne, hogy mindent tudsz a kávéról?

Most próbára teheted magad! Íme 6 érdekesség a világ egyik legkedveltebb italáról!

TUDTAD?

1. A kávé felfedezése után az iszlám vallás szent itala lett. A Korán tiltja az alkoholfogyasztást híveinek, így ezt pótolta a fekete lé, amit az „iszlám borának” is neveztek. Úgy is fogyasztották, annak minden jótékony hatásával együtt, és kellemetlen utóhatásai nélkül. (A bor és a kávé elterjedésének története között egyébként is figyelemre méltó a hasonlóság.)

2. Az 1720 óta működő velencei Caffe Florian kávéház nevéhez számtalan legenda fűződik, például hogy a Florian volt az első kávéház, ahova beengedtek nőket is.

Fotó forrása: www.unsplash.com

3. A világ különböző területein termő kávék más-más, az adott területre jellemző, a kávémesterek számára könnyen azonosítható ízvilággal bírnak – ez függ az éghajlattól, a talajtól, feldolgozástól, fajtától.

4. Világviszonylatban több mint 26 millió ember él közvetlen vagy közvetve a kávéból.

5. A Jamaica Blue Mountain világ egyik legismertebb és legdrágább kávéja. Védjegye, hogy zsákok helyett fahordókban szállítják. Az éves termés több mint háromnegyedét Japán vásárolja fel évtizedek óta. 26 ezer forint körül van kilónkénti ára.

6. Ám a világ legexkluzívabb kávéja mégsem ez, hanem a Black Ivory, mely nemes célt szolgál: az eladásokból származó bevétel 8 %-át sérült elefántok gyógyítására fordítják. Az elefántkávé mára a világ legdrágább szállodáinak és éttermeinek kínálatában is helyet kapott. Bangkoktól 800 km-re található a rezervátum, ahol pár tucat elefánt rágcsálja a gondosan válogatott gyümölcsöt, természetesen kizárólag arabikát. Az állatok gyomorenzimjei lebontják a fehérjéket és savas-kesernyés íz helyett lágy, csokoládés jegyeket érezhetünk az italban. A leválogatott, napon szárított kávészemeket Bangkokban pörkölik szigorú felügyelet mellett.

(Folyt.köv.)